Olen viime aikoina keskustellut paljon tarpeesta yksityisyyden suojaan ja toisaalta tarpeesta toimia käytännöllisesti. Nämä ovat nykyään yhä enemmän keskenään ristiriidassa. Tiedän ihmisiä, jotka eivät halua olla mukana missään sosiaalisessa mediassa, koska he tietävät niissä olevat tietoturvariskit ja haluavat varjella yksityisyyttään. Ymmärrän tämän täysin. Itse olen mukana monessa sosiaalisen median sovelluksessa, koska niistä saa kätevästi tietoa, ja niiden avulla on helppo olla yhteydessä ihmisiin. Silti minulle oli iso kynnys tehdä kotisivut ja koota paljon tietoa itsestäni ja käyttämistäni sovelluksista yhteen paikkaan. Tietoturvan kannalta viisas valinta se ei olekaan, mutta varsin, niin, käytännöllinen.

Poliittisena ehdokkaana olen erityisen paljon joutunut pohtimaan yksityisyyden tarpeeni ja potentiaalisten äänestäjien mahdollisen tiedontarpeen laajuutta. Varsinaisesti ehdokkaan ei pitäisi joutua välttämättä kertomaan kuin nimensä, kotikuntansa ja tittelinsä, sillä virallisilla vaalisivuilla vaalikelpoisuudesta sanotaan näin: ”Jokaisesta ehdokkaasta on yhdistelmässä seuraavat tiedot: järjestysnumero (alkaen numerosta 2), nimi, kotikunta sekä arvo, ammatti tai toimi. Ehdokaslistojen yhdistelmä on nähtävillä mm. äänestyskopeissa.”

Silti monessa puolueessa, mm. Vihreissä, on tehty päätös, että ehdokkaan iän on välttämättä oltava esillä, ja iän julkistaminen myös on ehto ehdokkuudelle. Kysyin tätä ehdokkaaksi lähtiessäni, koska minusta ikä on henkilötieto, eikä sitä pitäisi antaa julkisesti tietoon, ja minua harmitti, kun se todella piti antaa. Mielestäni ehdokkaan ikäryhmän pitäisi aivan hyvin riittää, kun tässä ei mitään kiinalaista horoskooppia olla laatimassa, eikä äänestyspäätökseen luulisi vaikuttavan, onko ikä nyt vuoden pari sinne tai tuonne, eikä ehkä edes, onko sitä kerrottu. Yksityisyyden suojan ja tietoturvan kannalta ero tarkan iän ja ikäryhmän välillä on iso. Mielestäni pitäisi olla selvää, että jokainen saisi halutessaan kertoa itsestään vain ne tiedot, jotka haluaa. Äänestäjä varmastikin joka tapauksessa valitsee ehdokkaansa niistä, joista tietää ne asiat, jotka haluaa tietää. 

Olen tietoisesti luopunut isosta osasta yksityisyyden suojaani, jotta voisin mahdollisesti auttaa muita suojaamaan omaansa. Parempaa yksityisyyden suojaa kaivataan niin terveyspalveluiden henkilöllisyyden varmistamisessa kuin monilla muillakin kaupungin vastuulle kuuluvilla toimialoilla. Vaikka laboratoriohoitajalle on tuttua ja kätevää varmistaa henkilöllisyys kyselemällä henkilötunnusta muiden kuullen isoon ääneen, asiakkaalle ei ole mukava sitä joutua toitottamaan. Parempia toimintatapoja henkilöllisyyden varmistamiseen ja muihin toimintoihin voidaan keksiä, kun tarve on ilmeinen. Myös turvallinen voi olla käytännöllistä.