Ennen omaa ehdokkuuttani en olisi voinut kuvitellakaan kuinka paljon kuntavaaleihin liittyviä vaalikoneita on. Nyt olen saanut siitä jo hyvän käsityksen, kun viime viikkoina ovat illat kuluneet mukavasti vaalikoneita täytellessä. Olen vastannut ainakin OAJ:n, Animalian, Allianssin, Uskonnonvapaus.fi:n, Suomi24:n, Helsingin Sanomien, Iltasanomien, Iltalehden, Turun Sanomien ja Ylen vaalikoneeseen. Jos joku sinulle tärkeä vaalikone vielä puuttuu ja siihen olisi mahdollista yhä vastata, kerro ihmeessä! 

Vastaaminen alkaa sujua jo rutiinilla. Kysymyksissä on pientä toistoa, mutta muotoiluissa usein sen verran eroa, etteivät samat perustelut käy sellaisenaan toista kertaa. Omat mielipiteet tulee punnittua tarkkaan, mikä ei tietenkään tarkoita etteivätkö ne yhä voisi muuttuakin. Raitiotien suhteen asenteeni on jatkuvasti positiivisempi. Minään suurena vetovoimatekijänä en sitä vieläkään osaa pitää, mutta yhtä esteettömän, suurikapasiteettisen ja päästöttömän joukkoliikenteen järjestäminen muulla tavoin ei ole kovin realistista. Korkealla kulkeva, maa-alan altaan vapauttava Unirail olisi kyllä muuten minulle mieluisin vaihtoehto, mutta Turun väestömäärä ei ole riittävä sen rakennuskustannuksiin hisseineen päivineen. 

Ylen vaalikoneeseen piti pikaisesti keksiä kolme vaalilupausta. Tulin luvanneeksi seuraavaa:

  1. Lupaan valvoa Turun taloudenpitoa, hankkeiden pysymistä budjetissa, sekä lakien ja sopimusten noudattamista. 
  2. Lupaan edistää kauniimpaa rakentamista ja luontoystävällistä yrittämistä.
  3. Lupaan edistää tasa-arvoa, esteettömyyttä ja invapaikkojen määrää. 

Aika paljon luvattu, myönnettäköön. Taloudenpidon, budjettien ja sopimusten noudattamisen valvominen vaatii kaupungilta avoimuutta, jota ei toistaiseksi ole ollut kun edes ostolaskuja ei ole julkistettu. Kauniimman rakentamisen edistämisessä riittää työsarkaa, eikä ole helppoa tavoittaa niitä, jotka rakennukset hyväksyvät nykyisin. Turusta puuttuu julkisivulautakunta ja rakennuslautakunnalla on kädet täynnä töitä näinkin. Yritystukia pitäisi pystyä suuntaamaan ympäristöystävällisille yrityksille, mutta kuka päättää mikä on riittävän ympäristöystävällistä ja mikä puolestaan ei riitä? Tasa-arvon edistäminen pitäisi olla kaikkien kuntapäättäjien lakisääteinen tehtävä, eikä tasa-arvoasioissa silti ole pitkään aikaan edetty merkittävästi. Uskon kuitenkin vaikutusten arvioinnin, joka on lakisääteistä sekin, tuovan lisää työkaluja tasa-arvotyöhön ja mahdollisesti myös esteettömyyden parantamiseen. Invapaikkoja on Turussa melko vähän, taloyhtiöissä ei juuri yhtään, ja niitä olisi kaupungin toimesta helppo lisätä, mikäli tahtoa löytyy. 

Politiikassa ei yksin saa paljoa aikaan, mutta mitä useampi toimii samojen asioiden eteen, sitä enemmän voimme vaikuttaa.