Kuntapolitiikka tarvitsee kokonaisuuksien hallintaa ja epävarmuustekijöiden sietämistä. Eikä järkevästä harkinnastakaan haittaa ole.  

Mielestäni lääketieteellisessä tutkimustyössä ja politiikassa on paljon samaa. Asioiden edistyminen on hidasta, mahdollinen kunnia onnistumisesta kuuluu isolle ihmisryhmälle, vaikka vain muutama tätä kunnian kerää, rahaa on aina liian vähän että voitaisiin tehdä kaikkea sitä mitä on suunniteltu niin hyvin kun haluttaisiin ja kaikenlaisiin yllätyksiin pitää aina olla varautunut. Matkalle mahtuu kaikenlaista ja vasta taaksepäin katsomalla näkee miten paljon edistyttiin. 

Työskentelin yli 20 vuotta tutkimusprojektissa, jossa tavoitteena oli ennaltaehkäistä lasten tyypin 1 diabetes. Tutkimus oli alkanut 1994 ja liityin mukaan 1998 ensin kesätyöntekijänä ja 1999 täysipäiväisesti. Tutkimus jatkuu vieläkin ja rekrytoi mukaan vastasyntyneitä, koska vieläkään tyypin 1 diabetesta ei saada estettyä puhkeamasta. Yritystä on, parhaana esimerkkinä rokotetutkimus, jonka kehittivät saman tutkimusryhmän tamperelaisprofessorit jo toistakymmentä vuotta sitten. Nyt rokote on vihdoin pääsemässä ihmistutkimuksiin, koska alkaa olla jo alustavaa näyttöä siitä että rokotteen pitäisi estää taudin puhkeaminen, ainakin joillakin. Sen verran monimutkainen tautiprosessi on, että yksi estokeino tuskin toimii kaikille, mutta mahtavaa jos edes joillekin. 

Yhteistä lääketieteellisellä tutkimuksella ja politiikalla on myös se, että monimutkaisiin ongelmiin ei ole helppoja ratkaisuja ja kaikki, mitä tehdään, vaikuttaa (lähes) kaikkeen jotenkin. Siksi on tärkeää kirjata mitä tehtiin, mitä sillä tavoiteltiin ja mitä sillä saatiin aikaan, missä kaikkialla se näkyi. Kuntapolitiikkaan on tullut aika uutena asiana vaikutusten arviointi ja mielestäni sitä pitää automaattisesti seurata toteutuneiden vaikutusten raportointi. Tärkeintä ei ole löytää syyllisiä jos ja kun jotain menee väistämättä joskus pieleen, vaan ottaa opiksi ja tehdä seuraavalla kerralla paremmin. Ja samalla saadaan mustaa valkoisella asioista jotka on tehty hyvin, ja joista kaikkien haluamaa kunniaa voidaan taas jakaa. 

Minua voi äänestää Turussa numerolla 425. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 26.5. ja jatkuu kaksi viikkoa, tiistaihin 8.6. asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13.6.