Näin vaalien alla näkee usein ”Muista äänestää” -kehotuksia ja voivottelua siitä, kuinka kaikki eivät käytä äänioikeuttaan, vaikka on tärkeistä asioista kyse. Joskus voi äänestäminen tosiaan unohtua, mutta väittäisin, että enemmän kyse on protestista tai uskalluksen puutteesta.

Eräs keski-ikäinen, joka ei ole koskaan äänestänyt, kävi tällä viikolla äänestämässä ja kertoi äänestäneensä minua. Olemme käyneet pitkiä keskusteluja ja uskoisin siksi tietäväni jotain siitä, miksi osa ihmisistä ei äänestä.

Yksi syy äänestämättömyyteen on se, ettei ole ehtinyt perehtyä asioihin, eikä halua äänestää vahingossa ”väärin”. Jos on hiljattain muuttanut paikkakunnalle, tai ei osallistu paikkakunnalla oikein mihinkään, näin voi helposti olla. Tuntuu, että muut varmaan tietävät paremmin, äänestäkööt he. Edustuksellisessa demokratiassa olisi tärkeää, että ehdokkaat olisivat perehtyneitä asioihin, jotta äänestäjien ei tarvitsisi tietää kaikkea. Niinpä olisi hyvä löytää joku oikean puolueen ehdokas, joka on ottanut selvää asioiden eri puolista ja joka jakaa samat arvot. Jos hän on jollain kannalla, se varmaankin on silloin perusteltua. Vai onko?

Toinen syy äänestämättömyyteen nimittäin on se, että arvelee ehdokkaan ajavan vain omaa etuaan, joko suoraan tai jotain kautta ainakin. Jos ehdokas siis on jollain kannalla, hänen arvellaan saavan siitä jotain henkilökohtaista hyötyä. Ja valtaa valitun nyt ainakin katsotaan saavan, kun kerran pääsee päättämään asioista. Tätäkin todella näkee, mutta ollenkaan koko totuus se ei ole. Moni ehdokas aidosti haluaa vain tehdä asioita paremmin, niin että kaikilla tai edes vähän useammalla olisi terveellisempää, helpompaa, mukavampaa, viihtyisämpää, enemmän rahaa tai muuten vain paremmin.

Kuntavaaleissa ei suoraa taloudellista hyötyä ole luvassa kuin kokouspalkkioista, joista osa pitää tilittää puolueelle, ja erilaisia taloudellisia kytköksiä pyritään seuraamaan. Seuraaminen saisi olla tarkempaa ja kirjanpito saisi olla nykyistä avoimempaa, varsinkin kaikkien Vihreiden mielestä. Pientä osviittaa taloudellisista kytköksistä saa vaalirahoitusilmoituksista, jonka kaikki vihreiden ovat tehneet, muista puolueista harvempi (omani löydät täältä). Varsinaista valtaa ei kuntapoliitikolle mitenkään valtavasti ole jaossa. Valtuustossa on 67 jäsentä ja yksittäisen ihmisen valta on melko rajallista. Hallituksessa valtaa toki on vähän enemmän, mutta ei asioita yksin sielläkään läpi ajeta. Vallanhimoiset ihmiset yleensä suuntaavatkin muualle kuin kunnanvaltuustoihin.

Ja siitä tullaankin kolmanteen suureen syyhyn, eli protestiin. Protestoijista osa katsoo, että demokraattinen päätöksenteko ei toimi ja diktatuuri olisi paljon parempi ratkaisu, niin tiedettäisiin, kuka on vastuussa, ja asiat tapahtuisivat nopeammin kuin jahkaamalla ja neuvottelemalla. Joskus he olisivat itsekin valmiita ottamaan diktatuurin hoitaakseen – tai ainakin heillä on mielessä joku, joka tehtävän voisi hoitaa. Palkkiot olisivat toki suuria ja valta lähes rajatonta, joten tähän ratkaisuun tuskin tullaan menemään. Toiset protestoivat sitä, ettei se oman äänen antaminen kuitenkaan riittäisi tekemään haluttua muutosta, joten ei jaksa vaivautua. Heillekin äänestäminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi kauppojen sisäänkäyntien yhteyteen, ettei vaivautuminen olisi niin suurta, ja nyt kun ennakkoäänestysaika on pitkä, toivottavasti tämä protestointisyy jäisi vähäiseksi. Kolmas protestointisyy on ilmeisesti se, ettei mikään porukka kelpaa, pienpuolueilla on huonot mahdollisuudet saada ehdokkaita läpi ja isompiin puolueisiin on petytty. Tässä pätee kuitenkin vanha sanonta ”Jos ei veikkaa, ei voi voittaa”, eli joku valinta pitäisi tehdä vaikka sitten vaalikonetulosten perusteella. Paras tarjolla olevista on useimmiten kuitenkin ihan hyvä, vaikkei ideaalia äänestettävää löytyisi. Neljäs protestointisyy on anarkiaan uskominen, kuvitelma siitä, että asiat järjestäytyvät järjestämättäkin. Anarkiasymboleita äänestyslipuista ilmeisesti yhä löydetään, joten anarkiaan uskovat ilmeisesti jaksavat ilmaista kantansa äänestyskopissa omalla tavallaan. Tästä kannasta olisin kiinnostunut kuulemaan lisää joskus. Viidennestä protestointisyystä, eli uskonnollisesta vakaumuksesta, olen kuullut Jehovan todistajilta. He eivät kuulu tähän maailmaan, joten eivät voi osallistua päätöksentekoon.

Päätökset kuitenkin vaikuttavat meihin kaikkiin. Siksi on hyvä kohdata epävarmuutensa ja toimia peloista ja epävarmuudesta huolimatta. Äänestäminen tekee hyvää. Ole siis rohkea ja äänestä vaan! Vaikka sitten minua. Turussa numerolla 425.