Nämä vuoden 2021 kuntavaalit alkoivat osaltani jo yli vuotta aiemmin keväällä. Aprillipäivänä ehdokastoimikunta haastatteli minua etänä ja arvioi haastattelun perusteella minun soveltuvan Turun Vihreiden kuntavaaliehdokkaaksi. Sen jälkeen allekirjoitin ehdokassopimuksen ja jotain kokouksiakin ehdokasvalinnoista pidettiin. Ensimmäisen erän ehdokkaat julkaistiin 9.6.2020. Ja sen jälkeen ehdokkuuteni sitten olikin virallista aina tämänviikkoiseen vaalituloksen vahvistamiseen asti.

Ehdokkaana oli mukava olla, pääsin ammattilaisen ottamiin valokuviin, osallistuin kymmeniin etäkoulutuksiin eri aiheista ja tutustuin niin Turun kuin muidenkin paikkakuntien vihreisiin toimijoihin, joista suurin osa oli itsekin kuntavaaliehdokkaina.

Kuntavaaliehdokkaita on moninkertaisesti jaossa oleviin paikkoihin nähden, Turussa meitä oli kymmenkertaisesti, n. 670 ehdokasta 67 paikkaa kohti. Oli siis selvää, ettei kaikille valtuutetun tai varavaltuutetun paikkoja ole jaossa, eikä edes lautakuntapaikkoja tule kaikille riittämään. Vihreille ehdokkaille kävi silti huonommin kuin luulimme, joissakin kunnissa menetettiin ainoa paikka ja monessa isommassa kunnassa tuli usean paikan tappio. Toki joitakin menestyjiä yli 300 kunnan joukkoon mahtui. Tuloksissa oli yllätyksiä ja niitä on kiinnostavaa tutkailla arvioiden syitä paikalliseen äänestyskäyttäytymiseen, mutta mitään varmoja totuuksia sieltä ei löydy. Jokainen äänestysikäinen teki päätöksensä omista syistään johtuen. Mielestäni kiinnostavampaa on miettiä, mitä nyt sitten. 

Itse olen suunnannut tarmoni vihreän yhdistystoiminnan tukemiseen ja osallistuin tällä viikolla jo niin Viitteen kesäseminaarin suunnittelukokoukseen kuin VarsViitteen hallituksen kokoukseenkin, jossa summasimme vaaleja ja suunnittelimme tulevaa toimintaa. Turun Vihreän Kunnallisyhdistyksen TurVin hallituksen kokoukseen osallistun ensi viikolla ja pidämme Turun ehdokkaiden kesken myös yhteisen vaalienpurkutilaisuuden. Palautelomakkeita olen jo täyttänyt eri tahoille ihan riittävästi, on mukavaa päästä keskustelemaan ihmisten kanssa kasvotusten. Voimme samalla vaikka pohtia sitä, olisiko vaalitulos ollut erilainen jos Varsinais-Suomi olisi päässyt koronarajoitusten perustasolle jo muutamaa viikkoa aiemmin. Pääasia että nyt sentään. 

Aluevaalit ovat jo reilun puolen vuoden päästä, sunnuntaina 23.1.2022. Niiden suhteen avoimia kohtia on enemmän kuin valmiita vastauksia, ja aikaa on hyvin vähän, joten suunnitelmat on polkaistava käyntiin jo nyt. Moni oli ehtinyt jo ilmoittautua ehdokkaaksi sittemmin peruuntuneisiin maakuntavaaleihin, ja olettaisin että samat ja muutama uusi olisi kiinnostunut myös näistä vaaleista. Vaikuttaa ilmeiseltä, että tällä kertaa ne todella siis järjestetään. 

Vaalit ovat tulossa – oletko valmis?