Hyvinvointivaaleiksikin kutsutut aluevaalit pidetään 23.1.2022 ja kampanja-aika alkoi jo 23.7. Minkäänlaisia kampanjoita ei vielä ole näkynyt, vaan monet ovat edelleenkin epäuskoisia koko vaalien suhteen. Muutamat ”sote-vaalit” takavuosina jo peruttiin, niin on vaikea enää edes uskoa, että nyt on tosi kyseessä.

Ehdokkaita vaaleihin houkutellaan parhaillaan, ja heitä tarvitaan paljon. Listan maksimikoko on 1,25 kertaa tulevan valtuuston koko, mikä tarkoittaa Varsinais-Suomen alueella lähes sataa ihmistä. Ja tämä siis joka puolueelle, vaaliliitolle ja valitsijayhdistykselle. Kaikkia listoja tuskin saadaan täyteen, kun monelle on epäselvää mihin ihmisiä nyt valitaan ja mihin heillä tulee olemaan valtuudet. Äänestysinnon arvioidaan jäävän alhaiseksi, mikä tarkoittaa yleensä sitä, että valituiksi tulevat samat tutut nimet, jotka istuvat jo mm. eduskunnassa tai europarlamentissa ja tulivat juuri valituiksi kunnanvaltuustoihin.

Varsinais-Suomella ei ole ennen ollut omia vaaleja ja ratkaistavana on suuria asioita. Miten pelastustoimi jatkossa järjestetään? Yksi, joskaan ei ainoa ongelma on, että vapaapalokuntalaisten keski-ikä alkaa olla melko korkea, nuoria ei raskas vapaaehtoistyö samalla tavalla vaikuta kiinnostavan ja vapaapalokuntien käytössä olevat tilat pitäisi remontoida. Palvelutuotantojen ja ICT-järjestelmien yhtenäistäminen on valtaisa haaste. Nyt on jo sovittu, ettei järjestelmien tarvitse olla valmiita ensi vuoden alusta, vaikka piti, mutta yhä on tavoitteena saada järjestelmät yhtenäistettyä pikaisesti. Järjestelmät on kehitetty eri tarpeisiin ja niihin on tallennettu eri tavoin kerättyä tietoa hyvin erilaisilla tavoilla. Olen ollut mukana pienemmän mittakaavan tietokantojen yhdistämisessä ja sitä kautta erittäin tyytyväinen etten itse joudu keksimään miten järjestelmät nyt saadaan luotettavasti ja toimivasti yhtenäistettyä. Pienempienkin järjestelmien yhdistäminen on osoittautunut haasteelliseksi ja suurista esim. Apotti-järjestelmä on yhä aika ongelmallinen.

Ja sitten on se sote. Turussa perusterveydenhuolto on takkuillut jo pitkään ja muita Varsinais-Suomen kuntia varmasti huolestuttaa romahtavatko palvelut heillä samalle tasolle yhdenvertaisuuden nimissä. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon integraatio on otettu alueellisena haasteena ja sitä se todella on. Siirtoviivepäivien määrä on VSSHP:n alueella räjähdysmäisesti kasvanut, etenkin kun Turku sulki 50 kunnallista vuodepaikkaa hoitajapulan takia, ja se näkyy suoraan kustannuksina, hoitojaksojen pitenemisenä ja erikoissairaanhoidon kuormittumisena. Toinen alueellinen haaste on vähän samantapainen, eli lasten, nuorten ja perheiden palvelujen perus- ja erityistason integraatio sekä toimenpiteet hyvien käytäntöjen alueelliseksi juurruttamiseksi. Tässä perhekeskusmallin edistäminen on avainasemassa, ja toki riittävä resursointi. Tilannetta ei helpota se, että lasten ja nuorten ongelmat ovat koronan myötä korostuneet ja pelkästään siihen liittyen korjaavia toimenpiteitä tarvitaan pitkään ja paljon. Kansallisen tason haasteina pidetään perustason mielenterveyspalvelujen saatavuutta ja laatua sekä ikääntyneiden palvelujen ja terveyspalvelujen integraatiota. Näihin toivottavasti saadaan valtakunnallisia ratkaisuja ja rahoitusta.

Tekemistä siis riittää. Olen lupautunut sekä Viitteen että Turun vihreän kunnallisjärjestön TurVi:n  aluevaalityöryhmään ja koitan perehtyä aluevaaliasioihin niin, että pystyisin auttamaan vihreitä aluevaaliehdokkaita.

Ota siis rohkeasti yhteyttä, mikäli sinua kiinnostaisi lähteä aluevaaleihin ehdokkaaksi tai haluat muuten tietää aiheesta lisää!